czwartek, 29 listopada 2012

Sernik na domowym twarogu

Testowanie przepisów świątecznych czas zacząć. Tym razem chciałam spróbować, jak będzie smakował sernik (i czy się uda), na domowym twarogu. Udał się, smakował bardzo.

Zatem najpierw zrobiłam twaróg, według przepisu, który już kiedyś publikowałam, a znajdziecie go tutaj.
Zwiększyłam proporcje dwa razy, aby otrzymać 1kg sera białego.

Później zmieliłam twaróg dwukrotnie.

Przepis na sernik (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
1 kg twarogu (zmielonego);
8 jajek
300 gram brązowego cukru
mały pojemnik śmietanki 30%
200 g masła
domowy aromat waniliowy
domowy aromat pomarańczowy
szczypta sproszkowanej wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki wybranych bakalii

Masło ucieramy (dokładnie). Dodajemy twaróg i szybko ubijamy. Osobno ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy ubite żółtka do twarogu i krótko miksujemy. Dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, bakalie, wanilię, aromaty. Krótko miksujemy.
Osobno ubijamy pianę z białek. Osobno ubijamy śmietanę. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dodajemy ubite białka i mieszamy całość delikatnie.
Szykujemy blachę, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę serową.
Pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 stopni.

Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce. Przechowujemy także w lodówce.

Sernik wyglądał po upieczeniu tak:



A tak wyglądał przed:





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko :)
    Nie robiłąm nigdy twarogu, ale dostawałam taki niemal prosto od krowy - jenyś, jaki był dobry...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...