wtorek, 20 listopada 2012

Zupa krem z białych warzyw

Zupa ugotowana specjalnie dla 2-latka, choć oczywiście nadaje się idealnie także dla dorosłych.

Junior zjadł ją z makaronem orkiszowym. Gdybym jadła ją ja, byłaby z grzankami z chleba razowego + dodałabym nieco startego sera - takiego, jaki lubię, albo jaki akurat miałabym w domu. Kto lubi i się nie odchudza, może dodać nieco śmietany/jogurtu.

Zupa ekspresowa, jak wszystkie takie kremy. Między innymi dlatego dość często je przygotowuję.

Ze składników wskazanych poniżej wyszły dwie małe miseczki zupy dla dziecka. Jeśli będziecie przyrządzać ją dla siebie, trzeba oczywiście zwiększyć ilość składników.

Zupa krem z białych warzyw
1 pietruszka
połowa białej części pora
kawałek czarnej rzepy
4 różyczki mrożonego kalafiora
1 duży ziemniak
kawałek dorodnego selera
szczypta pieprzu
szczypta soli himalajskiej
szczypta gałki muszkatałowej

jako wkładka: makaron orkiszowy
odrobina natki pietruszki do posypania (o ile dziecko ją zje)

Wszystkie warzywa obrać, pokroić jakkolwiek, wrzucić do garnka. Zalać wodą i zagotować do miękkości (ok. 15min). Po tym czasie wszystkie składniki zmiksować na krem. Przyprawić stosownie do upodobań tego, kto będzie zupę jadł.
Podawać z czym tam mamy:)



Zmiana łyżki na większą, co by szybciej się najeść:


A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...