Wszystko co domowe cieszy bardziej niż kupione w sklepie, a najczęściej i lepiej smakuje.
Stojąc dziś w sklepie przy słoikach z masłem orzechowym pomyślałam, że nie kupię, tylko zrobię sama.
W internecie przepisów na masło wiele, widziałam, że dodaję się do niego miodu. Miałam w domu syrop klonowy, więc postanowiłam użyć go zamiast miodu. I wyszło super.
Masło orzechowe z syropem klonowym
200 g orzeszków ziemnych
1 łyżka syropu klonowego
sól morska
ewentualnie nieco soku z cytryny
oliwa z oliwek
Orzechy prażyłam na suchej patelni, ale można także w piekarniku. Następnie zmiksowałam je, dodając syrop klonowy, szczyptę soli i oliwę, aby osiągnąć dobrą konsystencję. Dodałam jeszcze odrobinę soku z cytryny, dalej chwilę zmiksowałam i gotowe.
Moje masło nie miało jednolitej konsystencji, jak to sklepowe. Aby uzyskać jednolitą masę, wystarczy dłużej miksować. Mnie się dłużej miksować nie chciało, chciało mi się szybko masło zjeść. Zjeść z konfiturą śliwkową, oczywiście domową:)
Moje masło nie miało jednolitej konsystencji, jak to sklepowe. Aby uzyskać jednolitą masę, wystarczy dłużej miksować. Mnie się dłużej miksować nie chciało, chciało mi się szybko masło zjeść. Zjeść z konfiturą śliwkową, oczywiście domową:)
A.
Kocham syrop klonowy,masło orzechowe i konfiturę ze śliwek ! Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle pycha. Ja pójdę na łatwiznę, od poniedziałku tydzień amerykański w lidlu i moje ulubione masło crunchy:)
OdpowiedzUsuńa mi się właśnie słoiczek skończył. następne będzie domowe, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńzapisujcie i róbcie koniecznie. U nas masło już się skończyło!
OdpowiedzUsuńwiadomo, że wszystko co domowe to najlepsze :) A masła orzzechowego (ani kupnego, ani domowego) jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuń