sobota, 10 listopada 2012

Masło orzechowe (z syropem klonowym)

Wszystko co domowe cieszy bardziej niż kupione w sklepie, a najczęściej i lepiej smakuje.
Stojąc dziś w sklepie przy słoikach z masłem orzechowym pomyślałam, że nie kupię, tylko zrobię sama. 

W internecie przepisów na masło wiele, widziałam, że dodaję się do niego miodu. Miałam w domu syrop klonowy, więc postanowiłam użyć go zamiast miodu. I wyszło super.

Masło orzechowe z syropem klonowym
200 g orzeszków ziemnych
1 łyżka syropu klonowego
sól morska
ewentualnie nieco soku z cytryny
oliwa z oliwek

Orzechy prażyłam na suchej patelni, ale można także w piekarniku. Następnie zmiksowałam je, dodając syrop klonowy, szczyptę soli i oliwę, aby osiągnąć dobrą konsystencję. Dodałam jeszcze odrobinę soku z cytryny, dalej chwilę zmiksowałam i gotowe.

Moje masło nie miało jednolitej konsystencji, jak to sklepowe. Aby uzyskać jednolitą masę, wystarczy dłużej miksować. Mnie się dłużej miksować nie chciało, chciało mi się szybko masło zjeść. Zjeść z  konfiturą śliwkową, oczywiście domową:)





A.

5 komentarzy:

  1. Kocham syrop klonowy,masło orzechowe i konfiturę ze śliwek ! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha. Ja pójdę na łatwiznę, od poniedziałku tydzień amerykański w lidlu i moje ulubione masło crunchy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi się właśnie słoiczek skończył. następne będzie domowe, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisujcie i róbcie koniecznie. U nas masło już się skończyło!

    OdpowiedzUsuń
  5. wiadomo, że wszystko co domowe to najlepsze :) A masła orzzechowego (ani kupnego, ani domowego) jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...