niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto czekoladowe

Nie pamiętam skąd mam przepis. Gdyby ktoś poczuł się jego autorem, niech się zgłosi:)
Ciasto mocno czekoladowe, mocno wilgotne. Boskie po prostu. Nie ma co długo pisać, trzeba koniecznie upiec i zjeść. Na jego korzyść przemawia także to, że robi się je bardzo szybko.

Ciasto czekoladowe
250 gram gorzkiej czekolady
280 gram masła (dużo, ale cóż:)
100 gram cukru brązowego (w przepisie jest dwa razy więcej, ale dla mnie ciasto byłoby wówczas za słodkie)
3 jajka
85 gram mąki pszennej
80 gram orzechów włoskich
pół szklanki wody
przydałyby się także maliny - o tej porze roku korzystam z mrożonych, ewentualnie używam domowej konfitury z malin

Rozpuszczamy cukier w wodzie, podgrzewając powoli. Dodajemy czekoladę i masło, aby także się rozpuściły. Gdy masa nieco przestygnie, dodajemy mąkę, orzechy włoskie i roztrzepane jajka. Mieszamy. Wylewamy na prostokątną, niewielką formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto właściwie nie rośnie, jest płaskie.

Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Podajemy z malinami: rozmrożone chwile podgrzewamy, ewentualnie dosładzamy - dodałam odrobinę syropu klonowego.






A.



9 komentarzy:

  1. Mm, ale czekoladowo! Musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to brownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne przepisy dlatego mianuję Twój blog do Leibster Award.Pozdrawiam.
    http://kocurkowakuchniababuni2.blox.pl/2012/11/LEIBSTER-AWARD.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie ciężkie i wilgotne, niemal bardziej czekoladowe od czekolady. Boskie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...