Zastanawiałam się co zrobić z olejem kokosowym, którego jakoś nie mogłam zużyć. Natknęłam się na przepis na tym blogu i zrobiłam wegetariański smalec. Przy kolacji smakujący smalec myśleli, że jest to klasyczny smalec, bardzo smaczny i dodatkowo lekki i delikatny:) Nawet skwarków się w nim dopatrzyli:)
Naprawdę polecam. Zapewne można użyć także innego tłuszczu niż olej kokosowy.
Smalec wegetariański
200 g oleju kokosowego * (bez smaku i zapachu kokosa)
1 jabłko
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy jabłko i także chwilę podsmażamy. Dodajemy czosnek, albo pokrojony, albo przeciśnięty przez praskę. Dodajemy resztę oleju, chwilę podgrzewamy i wyłączamy miksturę. Solimy i pieprzymy. Po lekkim przestygnięciu przekładamy do słoika. Można dodać jeszcze inne przyprawy, np. majeranek. Chłodzimy w lodówce.
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz