sobota, 22 grudnia 2012

Früchtebrot - boski keks

Ciasto (chlebek?) składające się praktycznie z samych suszonych owoców, z dodatkiem rumu.
Suszone owoce z przepisu można zastąpić innymi, jakie lubimy, ważne, aby ilość się zgadzała.

Takie ciasto można jeść z nieco mniejszymi wyrzutami sumienia, w końcu jemy praktycznie same bakalie:)

Kroimy ciasto ok. 2 dni po upieczeniu, świeże pozostanie ok. 3 tygodni.

Przepis pochodzi z tego bloga, zmieniłam przepis nieznacznie.

Früchtebrot
200g suszonych gruszek (sama ususzyłam świeże gruszki)
200g suszonych fig
100g rodzynek
125g masła
200g śliwek, daktyli, moreli, orzechów włoskich
150g cukru brązowego
3 jajka
100ml rumu
125g mąki pszennej (dałam 100 g pszennej i 25 żytniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli

Owoce namoczyć w mleku/wodzie. Następnie owoce pokroić w kostkę. 200ml wody zagotować w garnku. Pokrojone owoce, rodzynki i masło dodać do wody i mieszać tak długo,  aż masło się rozpuści. Przestudzić mieszankę owocową. Orzechy posiekać grubo nożem.

Cukier, jajka i rum ubijać na pianę ok. 4 minut.

Mąkę z proszkiem, cynamon, goździki i sól zmieszać. Dodać suche składniki do masy jajecznej, dodać orzechy i mieszankę owocową.
 
Ciasto przełożyć łyżką do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić i postukać foremką kilkakrotnie, co zapobiegnie tworzeniu się za dużych pęcherzy w cieście. 

Piec w termoobiegu w temp. ok. 160-170 stopni.



A.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...