Makowiec wykonany w przeważającej większości przez mojego męża. Wyszedł pyszny. Już się skończył:)
Jest to bardzo dobry przepis na makowiec, ciasto wychodzi wilgotne i bardzo smaczne. Masę makową można przygotować według swoich upodobań smakowych. Jeśli ktoś się zastanawia nad upieczeniem makowca, polecam właśnie ten przepis.
Ułatwiamy sobie życie kupując mak już zmielony. Wystarczy namoczyć we wrzątku, odcedzić i dodać bakalie i pozostałe dodatki.
Przepis na ciasto tradycyjnie z mojewypieki.com. Masa makowa według naszych upodobań.
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
180 ml letniego mleka
150 g masła roztopionego, ochłodzonego
6 żółtek (białka ubić i odłożyć do masy makowej)
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
500 g maku
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
miód (do smaku)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiego masła
kandyzowana skórka pomarańczowa (domowa skórka)
Plus:
lukier (u mnie królewski)
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm na końcach (nie zakrywając boków), w formie tuby. Końce makowców zawinąć pod spód.
Następnie ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm na końcach (nie zakrywając boków), w formie tuby. Końce makowców zawinąć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem/bakaliami.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem/bakaliami.
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz