czwartek, 3 stycznia 2013

Parfait z wątróbek

Parfait z wątróbek - w prezencie dla Męża:) Przepis Jemiego Oliviera, zmieniony nieco (dodałam m.in. suszoną żurawinę).

Wyszedł naprawdę bardzo smaczny pasztet, który szybko się przygotowuje. Dobry pomysł na kanapkę czy jako przystawka na imprezę (wtedy można podać z krakersami, chrupkim pieczywem itp.).

Parfait z wątróbek:
500 g drobiowych wątróbek
1 duża czerwona cebula
150 - 200g masła
3 ząbki czosnku
kieliszek Brandy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól
ewentualnie garść suszonej żurawiny

Wątróbkę przygotowujemy standardowo do dalszej obróbki (usuwamy błony itp.). Moczymy w mleku, albo w wodzie. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy nieco masła i podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy wątróbkę, którą smażymy krótko, aby w środku była różowa (trwa to ok. 5min). Gdy wątróbka się usmaży, wlewamy brandy, dosypujemy tymianek. Przekładamy wątróbkę do malaksera, dodajemy łyżkę miękkiego masła, pieprz i sól, gałkę muszkatołową - całość miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do miseczek/słoików i odstawiamy do lodówki.

Następnie 100g masła klarujemy - tzn. rozpuszczamy masło powoli w rondelku i odstawiamy. I potem, albo przelewamy przez gazę, albo zbieramy delikatnie łyżką osad z góry, pozostawiając osad zebrany na dole.

Wyjmujemy schłodzone wątróbki, układamy na nich suszoną żurawinę i zalewamy masłem (tak, aby osad pozostał w rondelku).

Następnie całość chłodzimy w lodówce.



A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...