Odkąd upiekłam pierwszą, piekę co kilka dni kolejne. Upieczenie jej nie zajmuje dużo czasu. Ciasto pięknie wyrasta.
Chałka nie jest słodka, nadaje się do jedzenia zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i "na słono", np. z twarożkiem ze szczypiorkiem.
Jeszcze ciepła i posmarowana tylko masłem - to moje ulubione połączenie. Tylko masła musi być dużo!
Jutro rano piekę kolejną.
I Wy też!
(przepis z pracowni wypieków, z niewielkimi zmianami)
Chałka (1 sztuka)
15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
45 g cukru brązowego
pół łyżki soli
500 g mąki (100g daję krupczatki)
2 jajka, lekko roztrzepane
50 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
do posypania: mak lub sezam, ewentualnie można zrobić kruszonkę
Drożdże umieścić w misce, zasypać cukrem, potem ciepłą wodą i wymieszać.Zostawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Dosypać ok. 400 g mąki, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 100 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite. Ciasto wyrabiam w robocie.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Dwa razy w trakcie wyrastania uderzyć ciasto pięścią, aby się odgazowało.
Ciasto podzielić na 5 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałkę.Pleciemy tak jak warkocz, tyle, że "co dwa wałki": ostatni po lewej stronie wałek przekładamy o dwa wałki dalej w prawo. Następnie ostatni po prawej stronie wałek przekładamy o dwa wałki dalej, w lewo.
Chałkę przełożyć do blachy wyłożonej papierem (piekę na normalnej sporej blaszce, która "nie ogranicza" chałki). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Kiedy wyrośnie, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić chałkę i piec ok. 30 minut.
A.
Tego było mi trzeba, tak dokładnego przepisu chałki, która już od dawna za mną chodzi, dzięki:)
OdpowiedzUsuńAle świetny wpis:) Piekna chałka !:)
OdpowiedzUsuń