wtorek, 29 stycznia 2013

Tort szwarcwaldzki

Jeśli tort - to tylko ten. 

Zapewne każdy z Was jadł go nie raz.

Smak akurat (a raczej idealny): nie za słodki, nie za kwaśny. Dobrze nasączony. Wiśnie smakują wspaniale - zwłaszcza teraz, zimą:). Śmietana z wiśniami - jeszcze lepiej. Dodajmy jeszcze do tego gorzką czekoladę i ciemny biszkopt...

Wykonanie - jak na tort - bardzo szybkie. Wygląd jak widać: bez ochów i achów, bo tort zrobiony na bardzo szybko, na spotkanie przy wieczornej partyjce gierek - pełnił bardziej funkcję ciasta. Ale gdyby się bardziej wczuć i postarać, można go pięknie ozdobić i wyczarować piękny wypiek.

Już wiem, jaki tort upiekę Mężowi na jego 30. urodziny:) I na 31. zresztą też:)

Biszkopt:
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
150 g miękkiego masła 
100 g brązowego cukru
6 jajek
150 g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
 

Masło zmiksować z roztopioną czekoladą, aż do gładkości. Żółtka oddzielić od białek. Wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Następnie białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.


Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Ewentualnie można ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy blaty osobno, wtedy nie trzeba kroić.

Do nasączenia:
likier wiśniowy/nalewka wiśniowa - można połączyć z kompotem wiśniowym

Nasączyć likierem każdy biszkopt

Do masy:
ok. 800g wiśni - w sezonie świeżych, zimą mrożonych, ewentualnie takich z kompotu/syropu (są też takie do kupienia w lidlu). Albo miks, część mrożonych, część z syropu. Ja użyłam mrożonych.
ok. 1l śmietany do deserów - 36% - używam pasteryzowanej
3 - 4 łyżki cukru pudru
ewentualnie 2 opakowania śmietanfixu, aby śmietana miała sztywną konsystencję
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem. Na nasączony biszkopt układać warstwę wiśni, na wiśnie zetrzeć gorzką czekoladę, następnie przełożyć warstwą śmietany. Kolejny blat ciasta tak samo. Wierzch tortu posmarować śmietaną, udekorować według swojego pomysłu.



A.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...