Jeśli tort - to tylko ten.
Zapewne każdy z Was jadł go nie raz.
Smak akurat (a raczej idealny): nie za słodki, nie za kwaśny. Dobrze nasączony. Wiśnie smakują wspaniale - zwłaszcza teraz, zimą:). Śmietana z wiśniami - jeszcze lepiej. Dodajmy jeszcze do tego gorzką czekoladę i ciemny biszkopt...
Wykonanie - jak na tort - bardzo szybkie. Wygląd jak widać: bez ochów i achów, bo tort zrobiony na bardzo szybko, na spotkanie przy wieczornej partyjce gierek - pełnił bardziej funkcję ciasta. Ale gdyby się bardziej wczuć i postarać, można go pięknie ozdobić i wyczarować piękny wypiek.
Już wiem, jaki tort upiekę Mężowi na jego 30. urodziny:) I na 31. zresztą też:)
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
150 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
6 jajek
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło
zmiksować z roztopioną czekoladą, aż do gładkości. Żółtka oddzielić od białek. Wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Następnie białka
ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej
mikstury.
Ciasto
przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w
temperaturze 170ºC około 30 minut (do tzw. suchego
patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Ewentualnie można ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy blaty osobno, wtedy nie trzeba kroić.
Do nasączenia:
likier wiśniowy/nalewka wiśniowa - można połączyć z kompotem wiśniowym
Nasączyć likierem każdy biszkopt
Do masy:
ok. 800g wiśni - w sezonie świeżych, zimą mrożonych, ewentualnie takich z kompotu/syropu (są też takie do kupienia w lidlu). Albo miks, część mrożonych, część z syropu. Ja użyłam mrożonych.
ok. 1l śmietany do deserów - 36% - używam pasteryzowanej3 - 4 łyżki cukru pudru
ewentualnie 2 opakowania śmietanfixu, aby śmietana miała sztywną konsystencję
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem. Na nasączony biszkopt układać warstwę wiśni, na wiśnie zetrzeć gorzką czekoladę, następnie przełożyć warstwą śmietany. Kolejny blat ciasta tak samo. Wierzch tortu posmarować śmietaną, udekorować według swojego pomysłu.
A.
zgadzam się, ideał pośród tortów :) !
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.... :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że już się skończył:(
OdpowiedzUsuń