wtorek, 8 stycznia 2013

Zupa gulaszowa z kluskami cebulowymi

Zupa idealna na aktualnie nam panującą porę roku. Nawet mnie zachciało się czerwonego mięsa, w towarzystwie gorącego wywaru warzywnego, choć z reguły bardzo rzadko jadam wołowinę.

Taka zupa to pierwsze i drugie danie w jednym. Bardzo sycąca. Lepiej zrobić dużą porcję, aby starczyła na drugi dzień - jest wówczas jeszcze lepsza.

Smakowała wszystkim. I choć nie była przewidziana dla 2letnich mieszkańców naszego domu, bo niby zbyt pikantna i ciężka, to jednak jak się ma 2 lata to bez problemu można odpowiednio o zupę zawalczyć i zjeść jej niemal tyle, co mama:)A mięsa zjeść więcej od mamy:)

Klusek do zupy nie mogłam sobie odmówić:)

Jednym słowem: kupcie mięso i do pracy!

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Zupa
500 g karkówki wołowej
ok. 1 - 1,25 l wywaru wołowego (przygotowanego dzień wcześniej)
3 marchewki
1 czerwona papryka
ok. 200g poszatkowanej białej kapusty
ok. 500 - 600 g pomidorów krojonych z puszki
2 duże cebule
3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
papryka ostra (do smaku)
papryka słodka (1 łyżka)
1/2 łyżeczki kminku
sól
pieprz
odrobina oleju rzepakowego

Kluski
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula czerwona, drobno posiekana
1 jajko
1 łyżka mleka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
120g bułki tartej
sól
pieprz

Na rozgrzanym oleju (najlepiej w docelowym garnku) poddusić pokrojoną w paski cebulę i pokrojony drobno czosnek. Następnie dodać do nich mięso i paprykę w proszku i podsmażyć krótko, ok. 5 min, do zarumienienia mięsa. Dodać wywar wołowy, obrane i pokrojone marchewki, pokrojoną w paski paprykę, obrane i pokrojone ziemniaki, pomidory, kminek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić ok. 1 godziny pod przykryciem. 

Przygotować kluski:
cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Utrzeć jajko z mlekiem, dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą, sól i pieprz. Ciasto zagnieść i uformować z niego kluski.

Wrzucić do zupy kluski i kapustę, dusić całość jeszcze 15 min. Ewentualnie doprawić całość.

Można jeść:)


A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...