Nie mam talentu do ciast drożdżowych. Nie wyrastały mi dotąd jak trzeba, nie były w smaku takie, jakbym chciała.
To ciasto jednak wyszło pyszne. Idąc za ciosem, następnie upiekłam drożdżową chałkę (przepis innym razem). Też wyszła!
I chyba już nie będę się gniewać na ciasta drożdżowe.
Ciasto dość szybko się przygotowuje, jeszcze szybciej się je zjada:)
Przepis znaleziony tu, delikatnie zmodyfikowany przeze mnie.
Drożdżowe ciasto z migdałami
ciasto
20 dkg mąki pszennej + 10 dkg krupczatki
2,5 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
2,5 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
nadzienie:
1/2 kostki masła
1/2 kostki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki migdałów mielonych (kupuję w Lidlu)
odrobina ekstraktu migdałowego - ale nie takiego sztucznego aromatu, bo to okropieństwo
1/3 szklanki migdałów mielonych (kupuję w Lidlu)
odrobina ekstraktu migdałowego - ale nie takiego sztucznego aromatu, bo to okropieństwo
ewentualnie lukier + płatki migdałów do posypania
Drożdże rozrobić z odrobiną cukru, mąki i delikatnie ciepłego mleka. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
3/4 z 1/2 masła posiekać z mąką, dodać jajko, cukier waniliowy i resztę mleka.. Dodać drożdże i delikatnie rozmieszać.Dodać resztę masła. Szybko wyrobić ciasto, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Podzielić na 3 równe części.
Nadzienie: masło utrzeć z cukrem i migdałami w malakserze.
Każdą z 3 części ciasta uformować w formie wałka tej samej długości. Rozpłaszczyć dłonią każdą z części i na każdej rozłożyć po równo nadzienie. Każdy kawałek ciasta zrolować w wałek, zamykając dokładnie końcówki. Ułożyć wszystkie części koło siebie i uformować warkocz.
Warkocz odłożyłam na ok. 20 min do lekkiego wyrośnięcia.
Piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50min.
Po upieczeniu można polać lukrem (cukier puder + odrobina wrzątku) i posypać płatkami migdałów.
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz