niedziela, 23 grudnia 2012

Piernik staropolski

Ku pamięci, na kolejny rok, abym nie zapomniałam go upiec na przyszłoroczne święta.
Przepis z mojewypieki.com, nadzienie śliwkowe z palcelizać.
Wykonanie nasze.
Konsumpcja rodzinna:)

Piernik staropolski

pół kg miodu 
2 szklanki cukru (dałam mniej) 
25 dag masła 
1 kg mąki pszennej 
3 jajka 
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
pół szklanki mleka 
pół łyżeczki soli 
domowa przyprawa do piernika, do smaku
 

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec ok. 4-7 dni przed świętami.


Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC  przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć nadzieniem. Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. 


Piernik polać czekoladą lub lukrem. Nasz został polany roztopioną gorzką czekoladą (roztopiona w kąpieli wodnej, z dodatkiem łyżki masła).

Masa sliwkowa do piernika
500g suszonych sliwek bez pestek
125ml rumu
2-3 lyzki miodu
2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzeczka mielonych gozdzikow
½ szklanki platkow migdalowych
3 lyzki siekanych pistacji

Śliwki sparzyć, odsączyć na sicie, włożyć do miski i zalać rumem. Przykryć i zostawić na kilka godzin. Wyjąć owoce z rumu i zmiksować je z miodem. Gotową masę wymieszać z migdałowymi płatkami i pistacjami.


A.

1 komentarz:

  1. Właśnie przed chwilą pokroiłam i udekorowałam mój piernik:)
    Jest przepyszny!
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...