Przepis z mojewypieki.com, nadzienie śliwkowe z palcelizać.
Wykonanie nasze.
Konsumpcja rodzinna:)
Piernik staropolski
pół kg miodu
2 szklanki cukru (dałam mniej)
25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
domowa przyprawa do piernika, do smaku
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać i ostudzić.
Do
chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w
połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie
wyrobić i przełożyć do garnka. Przykryć
ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec ok. 4-7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto
podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm)
i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka).
Placki ochłodzić.
Ochłodzone
placki przełożyć nadzieniem. Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić
do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik
polać czekoladą lub lukrem. Nasz został polany roztopioną gorzką czekoladą (roztopiona w kąpieli wodnej, z dodatkiem łyżki masła).
Masa sliwkowa do piernika
500g suszonych sliwek bez pestek
125ml rumu
2-3 lyzki miodu
2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzeczka mielonych gozdzikow
½ szklanki platkow migdalowych
3 lyzki siekanych pistacji
Śliwki sparzyć, odsączyć na sicie, włożyć do miski i zalać rumem. Przykryć i zostawić na kilka godzin. Wyjąć owoce z rumu i zmiksować je z miodem. Gotową masę wymieszać z migdałowymi płatkami i pistacjami.
A.
Właśnie przed chwilą pokroiłam i udekorowałam mój piernik:)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny!
Wesołych Świąt!