Mając domową śliwowicę nie mogłam tych śledzi nie zrobić. Przepis znaleziony w magazynie Kuchnia, zmieniony nieco poprzez np. dodanie świeżych śliwek.
Śledzie ze śliwką i śliwowicą
4 filety śledziowe
kilka suszonych śliwek
kilka świeżych śliwek
2 kieliszki śliwowicy
2 łyżki octu winnego
1 czerwona cebula
łyżka oliwy albo oleju lnianego - opcjonalnie
szczypta brązowego cukru
świeżo zmielony pieprz
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w paski. Suszone śliwki można namoczyć w śliwowicy, ewentualnie w wodzie. Na śledzie posypać świeżo zmielony pieprz, ułożyć między i na śledzie suszone śliwki oraz pokrojone świeże śliwki. Zalać śledzie śliwowicą zmieszaną z cukrem , octem winnym i oliwą. Na wierzch ułożyć warstwę z pokrojonej czerwonej cebuli. I tyle:)
Nigdy nie próbowałam takiego połączenia, ale wygląda pysznie, u mnie sałatka śledziowa z pieczonymi burakami(kuchnia lidla), również pycha:)
OdpowiedzUsuńciekawie brzmią śledzie z pieczonymi burakami, muszę takich spróbować
Usuń