Przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com. Standardowo zmniejszyłam ilość cukru (i zamieniłam na trzcinowy) oraz masła.
Oryginalny przepis podaje, aby polać ciasto lukrem mandarynkowym. Zastąpiłam lukier polewając ciasto sokiem z dwóch mandarynek, zmieszanym z 1 łyżką cukru pudru.
Ciasto ma ciekawy i oryginalny smak, na pewno warto upiec i przekonać się, czy nam zasmakuje. Mnie zasmakowało, mężowi mniej, a mojemu synowi aż nadto.
Ciasto cytrynowe
150 g masła
120 g cukru brązowego
3 jajka
sok z dwóch cytryn i skórka z nich otarta
130 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g żółtej mąki kukurydzianej
Wszystkie składniki mieszamy na dość gładką masę. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
przepis na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z mandarynki i starta skórka z jednej mandarynki
Rozetrzeć składniki razem na gładką masę, polać wystudzone ciasto.
Słodki wyjadacz :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić mąkę kukurydzianą - mam już zapisanych kilka przepisów z jej wykorzystaniem :)
Ostatnio podałam te ciasto gościom podczas rodzinnej uroczystości. Wszystkim bardzo smakowało. Do serwowania tego typu deserów polecam od siebie specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw do ciast. Często przydają mi się one w jadalni. Za pomocą poręcznej łopatki szybki i sprawnie mogę nałożyć ciasto na talerzyki.
OdpowiedzUsuń