środa, 19 grudnia 2012

Świąteczna nalewka pomarańczowa

Nalewka mogłaby dojrzewać długo, ale wystarczy jej kilka dni. Jeśli zrobicie jutro, a może jeszcze dziś, napić się jej będzie można akurat w Święta. Delikatna, taka - można rzec - do świątecznego ciasta:)

Wybaczcie, ale nie chce mi się zamieszczać przepisu:)W każdym razie potrzebna jest wódka (albo spirytus), pomarańcze, wanilia, cynamon, goździki i cukier.

Pycha.

źródło: tu


Jakiś czas pozniej:

Przepis:

Składniki:
6 pomarańczy
200 g cukru brązowego
1 laska wanilii
2 kory cynamonu 
goździki według upodobań
400 ml wódki (albo więcej: jeśli ktoś woli mocniejsze alkohole. Z 400ml jest to słaby trunek, ale smaczny:)
200 ml wody 

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy.  Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia.

A.

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...