sobota, 17 listopada 2012

Nalewka farmaceutów (cytrynówka)

Długo na nią czekaliśmy. W trakcie dojrzewania nie wyglądała zachęcająco. Długo ją filtrowałam, kropla po kropli. Ale już jest i coś mi się wydaje, że to właśnie jeden kieliszek tego cuda wyleczył mnie z bólu gardła:)

Przepis znaleziony tutaj. Biały cukier zastąpiłam brązowym.

Śmiałkowie polecają, aby pozostały z nalewki "twarożek" zużyć - nie odważyłam się na to:)

Nalewka farmaceutów
1 l spirytusu rozcieńczonego do ok. 70 %
1 kg cytryn
1 l mleka
cukier brązowy (ok. 600 gram)

Cytryny myjemy i obieramy ze skórki i białej warstwy. Skórę z jednej cytryny zostawiamy. Kroimy cytryny i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem, mieszamy. Zalewamy mlekiem i spirytusem. Dodajemy skórkę z jednej cytryny. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne i dość chłodne miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszamy zawartość w słoju.

Po 5 tygodniach filtrujemy nalewkę, zlewamy do butelek. Po 2 tygodniach można już pić. My jak zawsze próbujemy ją już wcześniej:)

Najpierw kilka zdjęć z oczekiwania:



I po filtrowaniu:



A.

20 komentarzy:

  1. przyznam, że to dość intrygujący przepis, ale bardzo chętnie bym spróbowała, cudne kieliszki tu widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) skoro twierdzisz że wyszła to i ja się skusze :) nie wygląda na początku zachęcająco ale efekt finalny rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. efekt końcowy zachęca do podjęcia trudu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kieliszkom w sklepie nie mogłam się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No faktycznie trochę dziwnie w tym słoiku wygląda :P Moja Mama jest farmaceutką, ale takiego cuda nigdy nie przygotowywała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamiast bawić się rozcieńczaniem spirytusu można zrobić własny bimber 70 lub 60%

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie mleko? chude, tłuste, dojone, niedojone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie było to mleko pasteryzowane, 2 albo 3,2 procentowe

      Usuń
    2. Weź noedojone 😂

      Usuń
  8. witam. Mam pytanie: w jaki sposób zużyć ten twarożek? Spożyć, a może wcierać jakoś.....:) jestem ciekawy jego konsystencji. Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytalam, że śmiałkowie zużywają go np. do naleśników z prądem.
      Sama się na to nie odważyłam

      Usuń
  9. witaj, dołączam się do pytania o rodzaj mleka - chude, tłuste / świeże, uht (z kartonu)? z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie było to mleko pasteryzowane, 2 albo 3,2 procentowe

      Usuń
    2. Sprawdzone. Najlepsze mleko wiejskie od krówki.

      Usuń
  10. Przy wyrobie tego napitku nie ma prawa wytrącić się jakikolwiek twarożek,napój ma być w konsystencji,a i w spożyciu gładki jak aksamit.Wytrącenie się twarożku świadczy zwarzeniu
    się mleka,aby tego uniknąć, najlepiej wszystkie składniki przed użyciem wstawić do lodówki
    w celu ujednolicenia temperatury

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. anonimie grudniowy - pisze na ogolnym bo nie masz pojecia i piszesz glupoty.

      Usuń
  11. do anonima z grudnia i jego glupot..
    chyba nie znasz podstaw chemii. po zmieszaniu spirytusu z plynem (mleko w tym przypadku) zawsze podniesie sie temperatura gdyz jest to reakcja egzotermiczna. wiec bez sensu jest chlodzenie przed. wystarczy jak skladniki maja temp.pokojowa. i tak nie zagotuje sie :-)
    co do wytracania, zawsze musi to nastapic gdyz na mleko dzialamy kwasem (cytryna) i alkoholem. wytworza sie serwatka. i o to chodzi w tym procesie. to ona nadaje aksamit... a trunek powstaje wspanialy...

    dp.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam....więc wiem. Filtrowałam z użyciem papierowych filtrów do kawy - wyszła bardziej klarowna. A mleko 3,2 koniecznie. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłem do filtracji specjalny filtr do wina jest rewelacyjny

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...