niedziela, 14 października 2012

Ciasteczka serowe z owocami

Ciasteczka z białym serem i nadzieniem owocowym są pysze i znikają bardzo szybko. Powinnam piec je z podwójnej porcji, ale nie chce mi się tyle stać i wycinać kółeczek:)

Piekę je głównie z myślą o moim synku, ale smakują i młodym i starszym. Lubię je także bardzo za to, że są bez cukru (konfitura domowa także jest niesłodzona).

Miałam zmodyfikować przepis (mam go od dawna w swoich zapiskach) i zamiast mąki pszennej dać orkiszową, ale zagalopowałam się i dosypałam zwykłej. Z orkiszową spróbuje następnym razem.

Ciasteczka serowe z konfiturą
500g mąki
500g sera białego
250 masła
konfitura (albo świeże owoce)

Wyrabiamy mąkę, masło w temperaturze pokojowej oraz biały ser (zgodnie z przepisem klasyczny twaróg trzeba zmielić - ale nie mielę, bo mi się nie chce i ciastka na tym nie tracą; ewentualnie kupuję twaróg już zmielony). Następnie ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinany kółeczka (jak na pierogi). Na kółeczka nakładamy owoce (u mnie domowe konfitury śliwkowe i jeżynowo - gruszkowe) i składamy całość na pół. Lepimy tak jak pierogi, ewentualnie tylko w rogach (przy konfiturach lepiej całe skleić, aby owoce nie wypłynęły).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia, czyli ok. 25-30 min.

Można posypać cukrem pudrem. U nas jadamy bez cukru.
Można spróbować upiec z jabłkami czy innymi świeżymi owocami.


A.

1 komentarz:

  1. jadłam takie w dzieciństwie, muszę spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...