Dzieci lubią słodkie, mój syn nie jest wyjątkiem. Mam jednak zasadę, że właściwie nie daję mu nic słodkiego oprócz domowych wypieków, ewentualnie czasem kawałek gorzkiej czekolady. Kupnych ciast/ciastek/ciasteczek staram się unikać, choć oczywiście zdarza się nam je zakupić.
Dobrym pomysłem na słodką przekąskę dla dziecka są muffinki bananowe z mąki orkiszowej.
Bazę przepisu znalazłam tu - zamieniłam jednak mąkę pszenną na orkiszową, zmniejszyłam ilość cukru (nie lubimy zbyt słodkich wypieków, więc kto lubi słodkie, musi dodać więcej cukru) oraz aromat waniliowy zastąpiłam ekstraktem z wanilii - zrobionym przeze mnie kilka miesięcy temu (przepis wkrótce).
Muffinki bananowe z mąką orkiszową
Składniki suche
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki mokre
2 jajka
8 łyżeczek stopionego, wystudzonego masła
3 bardzo dojrzałe banany
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki mokre mieszamy (łyżką, mikser nie potrzebny). W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. Następnie łączymy składniki razem i mieszamy. Wykładamy formę do muffinek papierem muffinkowym czy formami z silikonu, nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Muffinki pieczemy przez ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni.
To co z muffinek zostało, przedstawiam poniżej. Jedno ciastko uchowało się bowiem dla mnie:)
Dobrej nocy,
A.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa to jestem takim łasuchem, że jak dla mnie wszystkie muffinki są bardzo dobre. Bez znaczenia czy są z bananem czy z czekoladą :) Jak robię sama te ciasteczka to zazwyczaj staram się korzystać z mąki https://basiazsercem.pl bo wtedy mąką ma bardzo duży wpływ na smak całego produktu. Więc myślę, że najlepiej jest stosować tą najlepszą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciastka. Często goszczą one na moim stole jako deser na podwieczorek. Ostatnio robiłem je wg przepisu wedlowskiego podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Najbardziej lubię muffiny z czekoladą. Używam jej regularnie do przygotowywania domowych ciast oraz deserów.
OdpowiedzUsuń