środa, 17 października 2012

Tarta cytrynowa

Tartę cytrynową piekę co jakiś czas i zawsze jej smak nas zadziwia. Odkąd odkryłam na nią przepis (na znanej zapewne wszystkim stronie "moje wypieki"), często do niego powracam. Jest naprawdę bardzo dobra, kwaśna, ale z nutą słodyczy. My nie posypujemy jej cukrem pudrem, bo wolimy bardziej kwaskowy smak. Warto upiec i spróbować.

Tarta cytrynowa

spód 
195 g mąki pszennej 
2 łyżki cukru pudru 
115 g masła 
1 żółtko 
1 łyżka soku z cytryny

masa cytrynowa  
5 jajek 
120 g drobnego cukru 
200 ml śmietany kremówki 
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 
otarta skórka z 2 cytryn 
150 ml soku z cytryny

Składniki na spód trzeba wyrobić, potem zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę cytrynową zmiksować razem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, ułożyć je na formie do tarty (ok. 24 cm średnicy), posmarowanej masłem i wysypane bułką/kaszą/mąką. Nakłuć ciasto widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać coś ciężkiego, np. fasolę, aby ciasto utrzymało poziom w piecu:) Piec ok. 15 min w temp. 200 stopni.
Potem trzeba wyjąć ciasto, ściągnąć papier z fasolą i dopiec ciasto jeszcze 5min, aby spód był lekko brązowy.

Na upieczoną częściowo tartę wylać masę cytrynową i piec całość ok. 30 min, aż tarta się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. 

Ostudzoną tartę włożyć do lodówki, aby się dobrze schłodziła, a przy podawaniu można posypać cukrem pudrem.

Upieczcie koniecznie!




A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...