piątek, 12 października 2012

Bułeczki orkiszowe

Na kolację czy weekendowe śniadanie lubimy upiec bułki. Mój syn jest wielkim fanem wszelkich bułek i nadzoruje cały proces pieczenia, wołając co chwila "buła, chce buła". Gdy już się pieką, obserwujemy je przez szybę piekarnika i czekamy z niecierpliwością, aż będą gotowe. Jemy jeszcze delikatnie ciepłe. Tak było też podczas wczorajszej kolacji.

Bazę przepisu stanowi ten wpis.

Bułeczki orkiszowe

1 szklanka ciepłej wody
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
¼ kostki drożdży
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy

Z drożdży robimy rozczyn, tzn. mieszamy z wodą i cukrem, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, sól i rozczyn. Wyrabiamy ciasto (zrobił to za mnie robot).
Z ciasta formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce do wyrośnięcia (ewentualnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30-50 min, a dopiero potem formujemy bułki i odstawiamy znów na ok. 40 min, lepiej wyrosną.
Smarujemy bułki delikatnie oliwą, posypujemy np. sezamem.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 min.


A.

6 komentarzy:

  1. Właśnie robię, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety w środku wyszły mokre, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Jaka może byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta, a kroiłaś je od razu po upieczeniu?Może nie zdążyły "odparować". Jeśli pomimo wystygnięcia są za mokre, to może przedłuż czas pieczenia, ale ewentualnie po 20min zmniejsz temperaturę, aby się nie spiekły za bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. No troszkę odczekałam zanim pokroiłam. One w ogóle strasznie ciężkie wyszły. Myślę, że je za długo piekłam i za wysoka temperatura - wtedy robi się szybko mączna skorupa, a środek jest niedopieczony. Spróbuję jeszcze raz.
    Dobrym patentem tak na marginesie jest położenie pół kubka kostek lodu na dolną półkę piekarnika podczas pieczenia, wtedy skórka ładnie rumienieje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lodu nigdy nie używałam. Czasem przy pieczeniu chleba wstawiam naczynie z wodą.

      Usuń
  5. Na samą myśl już mi ślinka cieknie i jeżeli tylko miałabym okazję to oczywiście wykonam jakieś ciasteczka. Ja bardzo chętnie korzystam ze sprawdzonych porad od https://basiazsercem.pl/ i jestem zdania, że jak najbardziej wszystko co zrobione jest na mące jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...