środa, 22 maja 2013

Szybki makaron z sepią i tuńczykiem

Serii makaronowej ciąg dalszy. Typowy obiad ekspresowy, a szybkość przygotowania nic nie odejmuje mu ze smaku.

Schemat jak zawsze: zerkam, co mam w lodówce i po chwili jem już obiad.
Czas przygotowania ok. 10 min.

Dzięki kolorowi makaronu i jego aromatowi, smak i wygląd obiadu jest wyjątkowy.

Polecam.

Szybki makaron z sepią i tuńczykiem - dla 2 osób
1 puszka tuńczyka - u mnie w sosie własnym
odpowiadająca nam ilość makaronu z sepią
1 duży pomidor - miałam zwykły, ale lepiej użyć koktajlowych
odrobina oliwy z oliwek
dwa ząbki czosnku
kilka listków bazylii
dwie garści rukoli
garść czarnych oliwek
sól
pieprz
parmezan

Na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony czosnek. Dodać odcedzonego z sosu tuńczyka i chwilę podsmażyć.
Makaron ugotować.
Do tuńczyka dodać pokrojone pomidory, wymieszać. Zdjąć całość z ognia. Dodać rukolę, oliwki, posolić, popieprzyć do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać serem i listkami bazylii.






A.

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda Twój obiadek, ja często coś podobnego mam na obiad ale nie z takim fajnym makaronem:) u mnie zazwyczaj zwykle wstążki.
    Sis M

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglada! Lubie makaron z sepia (ryz zreszta tez), a i reszta skladnikow bardzo w moim typie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez parmezanu zrobiłam, ale i tak było przepyszne:). Dzięki za szybki przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...