środa, 8 maja 2013

Sycylijskie ciasto cytrusowe

Odkąd w naszym domu goszczą cytrusy prosto z Sycylii, jadamy pomarańcze i cytryny dużo częściej i częściej także czynię cytrusowe wypieki. Nie boję się już cytrusowych skórek.

Tym razem jest to szybki przepis na bardzo smaczne ciasto cytrusowe - sycylijskie. Przepis dostałam od koleżanki, która zaczerpnęła go z bloga, do którego linku nie mogę obecnie znaleźć. Gdyby zgłosił się właściciel tego przepisu, to chętnie podam jego źródło:)

Ciasto szybko się robi, pięknie pachnie i bardzo dobrze smakuje.

Sycylijskie ciasto cytrusowe

4 jajka
80g brązowego cukru (w oryginale było więcej, więc trzeba spróbować masy, czy nam odpowiada taka słodycz)
1 cytryna
2 pomarańcze
150 g migdałów mielonych
25 g mąki
cukier puder do posypania - najlepiej z cukru trzcinowego

Oddzielić żółtka od białek.

Wycisnąć sok z cytrusów, zetrzeć skórkę z cytryny i jednej pomarańczy.

Żółtka i cukier ubić na pulchną masę. Następnie dodać do niej startą skórkę z cytrusów i dokładnie wymieszać.
Wyciśnięty sok połączyć ze 125 g zmielonych migdałów i przełożyć do masy z żółtek.
Po uzyskaniu jednolitej mieszanki dodać mąkę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do mieszanki i wymieszać.

Przygotować okrągłą foremkę, bądź tortownicę o średnicy ok. 20cm, natłuścić ją i posypać bułką tartą.
Przełożyć do niej ciasto.

Piec od 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (pozostawić ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku).

Kiedy ciasto ostygnie, posypać prażonymi płatkami migdałów (uprażyć na suchej patelni) i cukrem pudrem.





A.

1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda cudownie :) Ostatnio mam fazę na cytrusy, więc zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...