Są takie desery, które nie tylko świetnie smakują, ale może nawet są zdrowe?:)
Bo orkisz, bo jabłka. I masło - dobre na oczy:)I migdały - jem i czuję, że poziom magnezu mi rośne a poziom stresu maleje:)!
Można jeść bez wyrzutów sumienia - o ile w ogóle ktoś miewa wyrzuty sumienia przy jedzeniu słodkości.
Tym razem wykorzystałam białą mąkę orkiszową, ale idealnie nadaje się także orkiszowa pełnoziarnista - wówczas będzie jeszcze zdrowiej i bardziej orzechowo w smaku.
Szarlotka jest pyszna, znika bardzo szybko.
Szarlotka na cieście orkiszowym
Ciasto
2 szklanki mąki orkiszowej
4 żółtka
200g chłodnego masła
1/4 szklanki cukru pudru z cukru trzcinowego
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie jabłkowe
1,5 kg jabłek
dwie garści migdałów w płatkach
cukier trzcinowy
sok z cytryny
Piana z białek
4 białka
1 łyżka cukru pudru z cukru trzcinowego
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki.
Żółtka, mąkę, masło, cukier i wodę utrzeć mikserem, na koniec zagnieść chwilę ręką i odstawić do lodówki na ok. 30 min.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę o średnicy ok. 25 cm (u mnie okrągła do tarty), zrobić wyższe rogi. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec ok. 10 minut w temp. 190 stopni.
Na upieczony spód wyłożyć jabłka - u mnie starte na tarce i posypane cynamonem, chwilę podduszone na patelni i polane sokiem z cytryny. Ewentualnie można dodać do jabłek cukier trzcinowy, gdyby były zbyt kwaśne. Można także jabłka po prostu pokroić w plasterki.
Białka utrzeć na pianę, dodając powoli cukier.
Pianę wyłożyć na owoce.
Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną na ciasto pianę, a następnie całość posypać migdałami w płatkach.
Piec ok. 40 - 45 min w temp. 190 stopni
A.
Pyszna, zdrowa i czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie! U mnie dzisiaj ciacho, ale z rabarbarem, więc zapraszam tak dla odmiany :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis .szarlotka przesmaczna!!!
OdpowiedzUsuń