piątek, 10 maja 2013

Zupa - krem ze szczawiu z duszonymi ziemniakami

Na naszym targu, w takie majowe dni jak dziś, kupiłabym najchętniej wszystko. Młoda kapusta, młody szczaw, młode ziemniaki, szparagi etc.

Nie będę się zastanawiać, jak to zdołało urosnąć, skoro miesiąc temu leżał jeszcze śnieg:)
Czasem lepie wszystkiego nie wiedzieć.

Po kolei robię więc młody bigosik, szparagi, czy właśnie zupę krem ze szczawiu.

Najczęściej jadamy zupę szczawiową z grzankami z chleba razowego, ale z uwagi na to, że robiłam ją głównie dla siebie, zachciało mi się duszonych ziemniaków i musiałam je zrobić.
Pominęłam jajko, jako dodatek do zupy, bo akurat nie miałam na nie ochoty.

Szybkie danie, czyli takie, które lubię najbardziej.

Zupa krem ze szczawiu i duszone ziemniaki

Zupa
ok. 0,5 kg młodego szczawiu
1 litr wody
1 duża marchewka
pół średniego selera
1 mała pietruszka
kawałek pora
listek laurowy
ziele angielskie
dwa listki lubczyku
sól
pieprz
jogurt naturalny
łyżka masła
koperek - do posypania zupy
ewentualnie jajka

Warzywa obrać, pokroić jakkolwiek (tzn. tak, aby dobrze się miksowały później), zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele i lubczyk, zagotować całość, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. pół godziny, a jeśli ktoś ma czas, to i godzinę.

Szczaw umyć, odkroić łodygi, pokroić listki i podsmażyć je na maśle.

Z wywaru albo wyjąć warzywa, albo je zostawić (zostawiłam marchewkę, pietruszkę i kawałek pora, resztę wyjęłam. Można zostawić wszystkie, bardziej pożywna zupa z tego powstanie i smak bardziej wielo-warzywny). Dodać do wywaru szczaw i zagotować całość przez chwilę, a następnie zmiksować na zupę krem. Przyprawić pieprzem, solą. 
Podawać z koperkiem i np. jogurtem naturalnym. Można dodać jajko na twardo.

Duszone ziemniaki - na 2 porcje
ok. 6 sporych młodych ziemniaków
kawałek cebuli - opcjonalnie
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
masło/olej rzepakowy
koperek do posypania

Ziemniaki umyć i pokroić w plasterki. Na dość głęboką patelnię wlać łyżkę oleju rzepakowego (albo masła), następnie ułożyć ziemniaki, posypać je solą i pieprzem, a na nie położyć pokrojoną cebulę i pokrojony w plastry czosnek. Na tę warstwę pokroić kolejne ziemniaki, o ile nam zostały i na górę dołożyć jedną łyżkę masła. Całość dusić pod przykryciem i pomieszać po jakimś czasie, aby górna warstwa też się udusiła.
Podawać z koperkiem.



A.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...