U mnie miała stanowić dodatek kolacyjno - śniadaniowy, ale nadaje się też - a może przede wszystkim - jako przystawka podczas wizyty gości.
Przepis sanowi kompilację przepisów znalezionych w sieci.
Rolada ze szpinaku i wędzonego łososia
Ciasto szpinakowe
450 g szpinaku - chyba lepiej rozdrobnionego, choć ja użyłam w liściach
2 -3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
4 jajka
łyżka oliwy
dodałam jeszcze odrobinę pesto z czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
Nadzienie
ok. 250 g serka naturalnego kanapkowego*;
ok. 200 - 300g łososia wędzonego
odrobina soku z cytryny
* do serka dodałam dwie łyżeczki chrzanu i wymieszałam całość
Na oliwie szklimy wyciśnięty czosnek, dodajemy szpinak, podsmażamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po podsmażeniu odsączyć na sicie i zostawić do wystygnięcia.
Do wystygniętej masy szpinakowej dodać 4 żółtka i całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać pianę do mas szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Całość masy wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładanie zrobiłam na oko, rosmarowując masę na grubość ok 0,5- 1 cm w formie prostokąta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut.
Następnie wyjmujemy blachę i przekładamy papier ze szpinakiem papierem do góry (tak, aby ciasto szpinakowe leżało na blaszce, a papier był na górze). Po przestygnie odrywamy delikatnie papier.
Masę smarujemy po całości serkiem naturalnym, a na serek wykładamy gęsto łososia w plastrach. Łososia skraplamy sokiem z cytryny, pieprzymy.
Całość zwijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.
Całość owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
Jest świetna, widziałam już gdzieś podobne połączenie, spodobało mi się ogromnie!! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam :>
OdpowiedzUsuńłosoś w każdej postaci jest pychaaa:)
OdpowiedzUsuńbuziaki
sis M