środa, 20 lutego 2013

Orkiszowy chlebek bananowy z suszoną żurawiną

Bardzo lubię ten wypiek. Jest właściwie jak ciasto. Można zjeść na deser, można na śniadanie czy podwieczorek. Kiedyś robiłam go z mąką pszenną, ale zdrowsza wersja z mąką orkiszową (u mnie pełnoziarnistą typ 2000) nadaje mu ciekawy orzechowy posmak. Z pszenną już nie będę go piec.

Wypiek dobry dla dzieci. Mój synek bardzo lubi ten chlebek. Dziś na śniadanie zjadł jogurt naturalny z kawałkiem chlebka i wydawał się bardzo zadowolony.

Ja jadam chlebek do kawy, jak mam potrzebę na coś słodkiego.

Wielkim plusem ciasta jest to, że nie trzeba używać miksera. Potrzebujemy miski, szklanki i rondelka do rozpuszczenia masła oraz widelca. 

Można pominąć żurawinę, ewentualnie dodać inne bakalie, jeśli ktoś lubi (np. rodzynki czy orzechy). My lubimy z żurawiną, bo ma kwaskowy posmaki i przełamuje słodycz chleba.

Orkiszowy chlebek bananowy z suszoną żurawiną

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 (szklanka 250ml)
takie mąki używam, ale możecie wykorzystać oczywiście inną
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
4 łyżki ksylitolu 
(cukru brzozowego, ewentualnie brązowego cukru) - i tu zastrzeżenie: my lubimy mało słodkie wypieki, więc może niektórzy będą potrzebowali posłodzić więcej
4 bardzo dojrzałe banany 
najlepiej bardzo dojrzałe, wówczas ciasto będzie bardziej słodkie, nie będzie trzeba dużo dosładzać; dodatkowo dojrzałe banany, z ciemną już skórką - są zdrowsze, mają duże właściwości antyrakowe - no i w naszym osiedlowym sklepie są często w promocji po 2zł z hakiem, jako już prawie nienadające się do jedzenia, a nadają się idealnie!:)
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 
jeśli ktoś jeszcze nie zrobił, niech konieczne wykona!u nas w domu to nieodłączna część wypieków
1 jajko
garść suszonej żurawiny
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Banamy ugniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i roztrzepujemy z bananami widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, żurawinę (wcześniej zalewam ją na chwilę ciepłą wodą), cukier, sól, sodę, ekstrakt z wanilii. Mieszamy całość. Klasyczną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto.
Chlebek pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 60min.


 A.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...