środa, 20 marca 2013

Oszukany sernik nowojorski (nowojorsko - warszawski)

Jeśli lubicie serniki, tak jak ja, na pewno warto ten serniczek upiec. Sernik tradycyjny, który piekę z własnego twarogu, jest przeznaczony na specjalne okazje. Sernik nowojorski jest na dni powszednie, gdyż zdecydowanie szybciej się go przygotowuje. Ale smak ma bardzo dobry, nadałby się i na specjalne okazje.

Sernik jest oszukany, gdyż nie zawiera wszystkich składników klasycznego sernika nowojorskiego.
Może powinien się zatem nazywać warszawsko-nowojorski?

Używamy małej tortownicy, ok. 20 - 22 cm.

Sernik nowojorsko - warszawski

Spód:
150g pełnoziarnistych ciasteczek digestive
80 g rozpuszczonego masła

Masa
900g twarogu zmielonego
150 g cukru trzcinowego (spróbujcie masę przed pieczeniem, gdyż może wolicie słodsze wypieki, wtedy trzeba cukru dołożyć)
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
200ml śmietany kwaśnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ciastka trzeba skruszyć na piasek - używam do tego blendera - i połączyć (wymieszać) z masłem. Tortownicę wykładam papierem, a następnie na dno układam masę ciasteczkową, przyciskając do dna. Wkładam całość na ok. 45min do lodówki.

Składniki na masę serową miksuję razem, szybko. Twarogu nie można zbyt długo miksować.

Wlewam masę do tortownicy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Piekę sernik w kąpieli wodnej, tzn. na spód piekarnika wkładam blachę z wrzącą wodą. Można też blachę z sernikiem włożyć do blachy z wodą, ale u mnie takie eksperymenty kończą się często rozlaniem wody i jeszcze oparzeniem, więc wybieram opcję z blachą na spodzie.

Wkładamy sernik do nagrzanego piekarnika, pieczemy 10min i zmniejszamy temperaturę do ok. 110 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 - 40 min, do momentu, aż masa się zetnie.
Po wyłączeniu piekarnika koniecznie zostawiamy sernik w piekarniku, uchylając drzwi piekarnika.
Po godzinie/półtorej można sernik wyjąć i ostudzić do końca na blacie. A potem schłodzić koniecznie w lodówce.



A.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam sernik nowojorski, a Twój wygląda obłędnie!
    U mnie dziś wersja londyńska, orzechowo-kawowa :-) !
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u Ciebie w ogóle widzę multum słodkości, na pewno skorzystam z któregoś przepisu!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam serniki, aż dziw, że nowojorskiego jeszcze nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...