niedziela, 30 czerwca 2013

Racuchy orkiszowe z jabłkami, podawane z owocami lata

Racuchy, placki, placuszki, pancaki i inne cuda - to jedne z ulubionych dań mojego dziecka.
Przygotowuję je dość często, a to na drożdżach, a to na sodzie, z mąki orkiszowej czy żytniej, czasem ryżowej. Zależy co akurat mamy w domu i co wpadnie mi do głowy.

Dziś przepis na typowe racuchy z jabłkami, na mące orkiszowej, podawane z owocami lata.

Składniki dodaję raczej na oko, po kilku smażeniach takich placków dochodzi się do wprawy i wiadomo jakie powinno być ciasto.

Racuchy orkiszowe z jabłkami i owocami lata
ok. 2 szklanek mąki orkiszowej
25 g świeżych drożdży
ok. 1 szklanki ciepłego mleka (nie może być za gorące)
łyżka cukru trzcinowego
1 jajko
dwa małe jabłka
szczypta soli
olej do smażenia

na mus (frużelinę) owocową:
owoce lata, np. maliny, truskawki (ok. 300g)
2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
ewentualnie coś do dosłodzenia (miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy itp.)

Najpierw trzeba zrobić rozczyn z drożdży.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego. Po chwili drożdże zaczną się rozpuszczać. Pomieszać je z cukrem. Potem dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka i wymieszać całość do rozpuszczenia drożdży. Dodać 3 łyżki maki orkiszowej i całość wymieszać. Przykryć ściereczką.
Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Pozostałą cześć mąki wsypać do miski. Dodać jajka, szczyptę soli, pozostałą cześć mleka (3/4 szklanki) i gotowy rozczyn. Całość wymieszać dokładnie. Dodać pokrojone jabłka i ponownie wymieszać. Gdyby ciasto było za gęste - dodać nieco ciepłego mleka. Odstawić całość do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Smażyć na oleju rzepakowym (albo innym tłuszczu) z dwóch stron, do zarumienienia.

Owoce lata umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszać całość przez chwilę, aż zgęstnieje.

Placki podawać z owocami.

Efekt finalny:





A wcześniej:

A.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...