środa, 13 marca 2013

Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym

Ten post będzie tak szybko - krótki, jak przygotowanie tego dania.

Gdy znudziły nam się na kolację monotonne kanapki, a jednocześnie nie chcemy stać długo przy tzw. garach, ten przepis jest idealny. A jak jakiś gość się niespodziewanie pojawi, to po spróbowaniu pomyśli, że cuda przy garnkach czyniliśmy, takie to dobre.

Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka gruszek, niebieski ser lazur, jajo i jogurt i danie gotowe.

Smak rewelacyjny - tylko gruszki muszą być naprawdę dojrzałe.

Wersja oryginalna jest ze śmietaną, ale ja śmietanę najczęściej zastępuję jogurtem i dobrze mi z tym.

Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 gruszki
1 ser niebieski Lazur (albo inny ser. np. gorgonzola)
1 jajo
1 mały jogurt naturalny
szczypta soli
szczypta pieprzu
może być szczypta gałki muszkatołowej
ewentualnie garść słonecznika

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze na formie do tarty. Za długie boki odcinamy nożem.
Ciasto wkładamy na jakieś 5-7min do nagrzanego do 190stopni piekarnika, aby się odrobinę podpiekło.
W tym czasie obieram gruszki i kroimy na plastry, cienkie czy grube, jak kto woli.
Jajko rozbełtujemy (co za słowo!) widelcem, dodajemy jogurt, przyprawy i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim gruszki, na gruszki wylewamy miks jajeczno-jogurtowy, a na górę pokrojony czy pokruszony ser. Można jeszcze posypać słonecznikiem. Na wierzch kładziemy pozostałe nam ciasto francuskie, w formie jakiejś fikuśnej (paski?), albo jak tam chcemy.
Całość wstawiamy do piekarnika, 190 stopni, ok. 30 -35min.

Pycha.

Foto wieczorową porą. Mało widać, ale nie o to przecież tu chodzi:)




2 komentarze:

  1. Bardzo dobra tarta, polecam. Dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tarte z tego przepisu wielokrotnie. Zawsze wychodzi pyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...