Długo na nią czekaliśmy. W trakcie dojrzewania nie wyglądała zachęcająco. Długo ją filtrowałam, kropla po kropli. Ale już jest i coś mi się wydaje, że to właśnie jeden kieliszek tego cuda wyleczył mnie z bólu gardła:)
Przepis znaleziony tutaj. Biały cukier zastąpiłam brązowym.
Śmiałkowie polecają, aby pozostały z nalewki "twarożek" zużyć - nie odważyłam się na to:)
Nalewka farmaceutów
1 l spirytusu rozcieńczonego do ok. 70 %
1 kg cytryn
1 l mleka
cukier brązowy (ok. 600 gram)
Cytryny myjemy i obieramy ze skórki i białej warstwy. Skórę z jednej cytryny zostawiamy. Kroimy cytryny i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem, mieszamy. Zalewamy mlekiem i spirytusem. Dodajemy skórkę z jednej cytryny. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne i dość chłodne miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszamy zawartość w słoju.
Po 5 tygodniach filtrujemy nalewkę, zlewamy do butelek. Po 2 tygodniach można już pić. My jak zawsze próbujemy ją już wcześniej:)
Najpierw kilka zdjęć z oczekiwania:
I po filtrowaniu:
A.
przyznam, że to dość intrygujący przepis, ale bardzo chętnie bym spróbowała, cudne kieliszki tu widzę :)
OdpowiedzUsuń:) skoro twierdzisz że wyszła to i ja się skusze :) nie wygląda na początku zachęcająco ale efekt finalny rewelacja
OdpowiedzUsuńefekt końcowy zachęca do podjęcia trudu :)
OdpowiedzUsuńkieliszkom w sklepie nie mogłam się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńNo faktycznie trochę dziwnie w tym słoiku wygląda :P Moja Mama jest farmaceutką, ale takiego cuda nigdy nie przygotowywała ;)
OdpowiedzUsuńzamiast bawić się rozcieńczaniem spirytusu można zrobić własny bimber 70 lub 60%
OdpowiedzUsuńjakie mleko? chude, tłuste, dojone, niedojone?
OdpowiedzUsuńu mnie było to mleko pasteryzowane, 2 albo 3,2 procentowe
UsuńWeź noedojone 😂
Usuńwitam. Mam pytanie: w jaki sposób zużyć ten twarożek? Spożyć, a może wcierać jakoś.....:) jestem ciekawy jego konsystencji. Z góry dzięki za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCzytalam, że śmiałkowie zużywają go np. do naleśników z prądem.
UsuńSama się na to nie odważyłam
witaj, dołączam się do pytania o rodzaj mleka - chude, tłuste / świeże, uht (z kartonu)? z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńu mnie było to mleko pasteryzowane, 2 albo 3,2 procentowe
Usuńdzięki :-)
UsuńSprawdzone. Najlepsze mleko wiejskie od krówki.
UsuńPrzy wyrobie tego napitku nie ma prawa wytrącić się jakikolwiek twarożek,napój ma być w konsystencji,a i w spożyciu gładki jak aksamit.Wytrącenie się twarożku świadczy zwarzeniu
OdpowiedzUsuńsię mleka,aby tego uniknąć, najlepiej wszystkie składniki przed użyciem wstawić do lodówki
w celu ujednolicenia temperatury
anonimie grudniowy - pisze na ogolnym bo nie masz pojecia i piszesz glupoty.
Usuńdo anonima z grudnia i jego glupot..
OdpowiedzUsuńchyba nie znasz podstaw chemii. po zmieszaniu spirytusu z plynem (mleko w tym przypadku) zawsze podniesie sie temperatura gdyz jest to reakcja egzotermiczna. wiec bez sensu jest chlodzenie przed. wystarczy jak skladniki maja temp.pokojowa. i tak nie zagotuje sie :-)
co do wytracania, zawsze musi to nastapic gdyz na mleko dzialamy kwasem (cytryna) i alkoholem. wytworza sie serwatka. i o to chodzi w tym procesie. to ona nadaje aksamit... a trunek powstaje wspanialy...
dp.
Robiłam....więc wiem. Filtrowałam z użyciem papierowych filtrów do kawy - wyszła bardziej klarowna. A mleko 3,2 koniecznie. Smacznego
OdpowiedzUsuńKupiłem do filtracji specjalny filtr do wina jest rewelacyjny
Usuń